Polycarbonaat plaat laten buigen

Een polycarbonaat plaat kun je zelf buigen, maar je kunt ook een polycarbonaat plaat laten buigen. Het buigen van dit materiaal kan op twee manieren: koud of warm. Koud buigen kun je vaak zelf wel doen, maar warm buigen kun je sowieso beter aan een professional overlaten. In dit artikel laten we je zien wat de verschillen zijn tussen het koud en warm buigen van polycarbonaat.

Polycarbonaat plaat koud buigen

Je kunt een polycarbonaat plaat koud buigen, aangezien het taai materiaal is. Dit lukt wel beter met langere, dunnere stukken polycarbonaat. Bij kleinere, dikkere stukken is dit vaak lastiger. Koud buigen doe je door de plaat in de juiste vorm te forceren. Daarna dient het wel te worden ingeklemd om dezelfde vorm te blijven houden, anders springt het terug naar zijn oude vorm. Eventueel kun je het ook nog even verhitten na het koud buigen, zodat het de nieuwe vorm behoudt.

Polycarbonaat plaat warm buigen

Je kunt een polycarbonaat plaat ook eerst in zijn geheel of gedeeltelijk verwarmen om het vervolgens warm te buigen in de gewenste vorm. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van buigbanken, warmtespiralen en luchtcirculatieovens. Zodra het materiaal na het buigen is afgekoeld, blijft het in zijn nieuwe vorm.