Zo onderhoud je jouw houten snijplanken

snijplanken op maat

Je hebt houten snijplanken op maat laten maken en laten graveren. Nu wil je ze natuurlijk wel zo mooi mogelijk houden. Hiervoor is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Als je dit doet, kunnen ze jarenlang meegaan en mooi blijven. Maar hoe onderhoud je jouw houten snijplanken goed? In dit artikel vind je enkele handige tips.

snijplanken op maat

Tip 1: Was je snijplanken met warm water

Om je houten snijplanken mooi te houden zal je ze zelf moeten afwassen. Je kunt ze dus niet in de vaatwasser stoppen, want hier is het hout niet tegen bestand. Als je een snijplank wel in de vaatwasser doet, zal hij waarschijnlijk kromtrekken of scheuren. Houten snijplanken moet je dus met de hand wassen en dan het liefst nog zonder afwasmiddel. Afwasmiddel zorgt ervoor dat de olielaag oplost en dat wil je niet. Was de snijplanken daarom af met alleen warm water.

Tip 2: Smeer regelmatig in met olie

Je kunt je houten snijplanken nog mooier houden door ze regelmatig met olie in te smeren. Hiervoor dien je de planken eerst schoon te maken met wat citroen en zout. Dit spoel je vervolgens af met warm water. Daarna smeer je de planken goed in met olie en dit laat je vijftien minuten intrekken. Als laatste verwijder je de overtollige olie met wat keukenpapier.