Stevig bevestigen met chemische ankers
Als je iets goed stevig wil bevestigen, is het een optie om hiervoor chemische ankers te kiezen. Het zal je niet verbazen dat een chemisch anker werkt door een chemische reactie. Als twee stoffen bij elkaar komen, zorgt die chemische reactie die daardoor ontstaat dat je materialen bevestigd worden. Chemische ankers zijn wat dat betreft een bijzondere manier van bevestigen. Ze worden vooral gebruikt voor industriële toepassingen en grote bevestigingen. Het voordeel van chemische ankers is dat ze verankeren zonder spreiddruk. Spreiddruk wordt wel ingezet bij andere manieren van bevestigen
Hoe werken chemische ankers?
Om een chemisch anker als bevestiging te gebruiken, zul je eerst een gat moeten boren. Het chemisch anker is een capsule. Je boort een gat ter grootte van de capsule. Het gaat dan om de diameter van de capsule. De diepte van het gat is afhankelijk van je klus, net zoals dat normaal gesproken het geval is bij bevestigen met pluggen en schroeven bijvoorbeeld. In het gat plaats je de capsule. Daarna draai je het tapeind met een boorhamer in. Doordat een mortelpatroon hierdoor kapotgemaakt wordt, ontstaat er een chemische reactie. Het kapotgemaakte mortelpatroon zorgt er namelijk voor dat de stoffen vrijkomen. Zo zorgen chemische ankers voor een chemische verankering.
Chemische ankers zijn niet alleen bijzonder door deze chemische reactie, maar ook omdat ze voor stevige verankering zorgen in muren die anders niet zo’n stevige bevestiging kunnen leveren. Zo kun je zwaardere bevestigingen realiseren met chemische ankers dan met pluggen en schroeven het geval zou zijn.