Hoe werkt infrarode verwarming?

infrarood kachel

Infrarood verwarming werkt net wat anders dan een gewone verwarming met gas. Infrarood werkt via warmtestraling. Waarom zou je voor een infrarood verwarming kunnen kiezen, wat zijn de voor- en nadelen en hoe duurzaam is het? Zorg ervoor dat je jezelf van tevoren goed inleest in de voor- en nadelen, vóórdat je het aanschaft. We bespreken het verder in dit artikel.

De werking van een infrarood kachel

Door de straling van een infrarood kachel kunnen wanden, vloeren en meubelstukken ook deze warmte opnemen waardoor deze ook weer de warmte afgeven aan de lucht. Je kunt de warmte van de straling per direct voelen, net zoals bij de zon. Overal zitten voor- en nadelen aan. We bespreken het verder hieronder.

infrarood kachel

Voor- en nadelen van een infrarood kachel

Wat maakt een infrarood verwarming beter dan een verwarming met gas? Ook infrarood heeft zo zijn voor- en nadelen. Vóórdat je dit gaat aanschaffen dien je jezelf goed in te lezen in de voor- en nadelen ervan.

Voordelen

Ten eerste is infrarood verwarming mooier, duurzamer en onderhoudsvrij. Het kost minder energie, omdat deze op een gerichte efficiënte manier warmte afgeeft, waardoor de luchttemperatuur in een ruimte niet meer zo hoog hoeft te zijn. De radiatoren die er meestal staan zijn niet meer van toepassing en worden vervangen door een mooi paneel dat aan het plafond komt te hangen. Dit ziet er moderner uit. Daarnaast is het stiller en kun je het niet ruiken.

Nadelen

De infrarood verwarming komt aan het plafond te hangen. Jouw plafond dient hier wel geschikt voor te zijn. Laat jezelf goed adviseren als je er niet zeker van bent of dat bij jou thuis kan. Als je jouw hele huis wilt verwarmen, dan dien je hiervoor extra elektra aan te laten leggen. Houd rekening met aanpassingen in de meterkast. Het kan zo zijn dat je even moet wennen aan de nieuwe manier van verwarmen.